10 June 2013

tiada lg kakak yg bujang..

Assalamualaikum..
rabu lepas dh buat post bergambar tuk majlis kenduri kahwin kakak ke-6..
jd sekarang baru nak bercerita serba sedikit(sgt banyak!!) mengenai majlis berkenaan.. :)
pd pg sabtu, 1 jun 2013, kakak ke-6 aku, 'Afifah binti Che Embi telah selamat dinikahkan dengan Mohd Khairul Rahil bin Idris..jarak kenduri yg ke-5 dulu dgn yg ke-6 ini agak jauh sbb jarak usia yg besar..kali terakhir buat kenduri(yg ke-5), tahun 2007 dulu..kenduri yg pertama dlm keluarga tahun 2001..jd bila dah lama tak berkenduri, dgn mak dan bapak pn makin tua..maka kenduri kali ini mak dgn bapak ambil keputusan tuk buat katering, cuma kenduri tahlil dan nikah saja yg masak sendiri..

seminggu sebelum majlis, kami adik beradik berkumpul sempena cuti wesak tuk masak acar buah..anak-anak sedara mana yg dah sekolah, yg dh paham bahasa pula tlg isi door gift dalam plastik..yg kecil lg yg tak berapa nak paham bahasa ni dapat tugas yg paling istimewa, tolong 'kemas' rumah..haha..sambil tu ada la bincang pasal susun atur hantaran, gilap bekas tembaga dll. ..kalau nk banding dgn org lain, banyak juga yg buat sendiri, tp kalau nk banding dgn kakak-kakak dan abang-abang yg kahwin sebelum ni, banyak juga yg beli siap @ org lain tolong buatkan sbb kesihatan mak(yg suka menjahit, anak tak bagi menjahit sampai merajuk!!) tak mengizinkan..

beberapa hari sebelum kenduri, kakak-kakak dah berkampung dekat rumah tuk kemas-kemas rumah, siapkan bunga pahar, buat bantal tuk set tekat(bantal tekat bukan ikut saiz standard, jd kena buat bantal sendiri)..tp yang paling kelam kabut kenduri kali ni, sebab anak sedara dh ramai..bayangkan la dh ada 18 org cucu tokwan dengan opah, tokwan sampai kena cop 'tokwan garang' sbb asyik larang cucu saja..haha..khemah pasang depan rumah, habis semua scallop tercabut sbb diorg main macam tarzan tu!!ptg jumaat tu dh masak sambal tumis tuk kenduri tahlil + nikah sok pagi..menu malam tu, sup tulang istimewa dr pakteh..kenduri tahlil ni mmg org taman semua dh tau, mst akan ada sup tulang pakteh aku yg dok setaman jugak..kira macam ala2 wedding of the year kt taman(ada 33buah rumah saja) juga la sbb keluarga Che Embi dh lama tak kenduri..haha..lepas kenduri pula sepupu lelaki dengan abang ipar pakat basuh pinggan, kemas depan..yg perempuan sambung buat persiapan, pasang cadar, gosok baju pengantin, DIY payung pengantin..haha..mlm tu, hampir pukul 5 pagi aku dengan kak epah tidur dok cek benda2 kecil tuk majlis..

hari kejadian, pukul 6 lebih dah bangun..tidur dlm 2 jam saja..fuh~ bangun terus kemas depan, sapu sampah, mop lantai, vakum, tlg mak masak nasi lemak tuk kenduri nikah pula..nasib baik la anak-anak sedara dengan abag ipar semua dok homestay yg bapak sewa, jd tak ada la yg nk 'tolong' buat kerja dan 'kemas' rumah pg tu..haha..dalam pukul 9 dah siap semua hidang, tapi anak-anak sedar datang saja, boleh pulak nk main masak2 dekat ruang tamu..2 org kena piat telinga dengan aku pagi tu(kalau yg dh sekolah tak dgr cakap mmg kena la)..majlis nikah sepatutnya bermula pukul 10, pg tu agak kelam kabut juga sbb kitorg adik beradik + pengantin yg lambat bersiap..tp masih ikut waktu lg la sbb tok kadi Kg. Sg. Sekamat tu jadual penuh, kalau lambat, kena nikah hari lain..haha..pagi tu kak epah pakai baju warna krim, tp sayangnya kemera aku yg charge malam tu entah kenapa 'makan bateri' pula..sempat rakam video nikah saja..lepas tu bateri habis.. :(

dalam lebih kurang pukul 12tghari, pengantin bersiap tukar baju tuk majlis bersanding pula..majlis bersanding tu mmg tak ada la adat tepung tawar bagai, pelamin tu kira macam photo booth saja sbenarnya..sebelum pukul 1, pengantin dah siap tuk berarak diiringi anak2 sedara, 12/18 saja yg ada, sbb ada yg baby lg, ada yg ikut abang ipar pergi majlis bertandang adik dekat melaka lepas nikah pg tu..alhamdulillah majlis berjalan lancar dgn cuaca yg baik, makanan cukup, jemputan yg tak putus-putus datang hingga pukul 6ptg..

lepas ni aku sambung pasal berkendara dan majlis bertandang pula..panjang sgt kalau tulis semua dekat sini.. :)



6 comments:

Ujie said...

Pasni kena beli kamera dgn batteri yg lebih tahan lama. Utk majlis sendirik pulak...:D

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

owh ni bkn masalah bateri @ kamera, masalah dgn extension yg gune mlm tu..pg tu charge gne plug laen mcm biase je.. :)

shameel Iskandar said...

Mohd Khairul Rahil bin Idris .... mcm nama member sekampus saya dulu kt USM Pennag.

al said...

mls nk baca pnjg sgt tapi nak komen. hehe.

sy tggu turn awak plak :)

ps: da rajin nt sy bace :p

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

shameel, owh my bil dlu tak blaja dekat sane..so bkn org yg same la.. :)

hey alia, pe ni singgah tak bace pn..majuk la cmni..huhu

al said...

da byk ketinggalan. kena take time baca semua. hee